2015-04-22 |

Från solcellsteknik till Life Science på NanoForum: 2015


NanoForum 2015, SwedNanoTechMed 140 deltagare, en fullsatt utställning och ett späckat schema hölls NanoForum: 2015 den 16 april. Bland talarna fanns representanter för svenska nanoprojekt och initiativ samt fyra nominerade företag till utmärkelsen Årets nanoföretag 2015. Nanopionjären och författaren Dr. Eric Drexler höll öppningstalet.

Dr. Eric Drexler beskrivs som en föregångsman och visionär inom nanoteknologi och var under 1980-talet med och introducerade begreppet nanoteknik för en bredare publik. Under sitt öppningstal på NanoForum förklarade Eric hur nanoteknik kan komma att revolutionera våra tillverkningsmetoder genom att utveckla produktionstekniker där vi tillverkar material och komponenter bottom-up. Med bottom-up menas att tillverkningsprocessen är otroligt miniatyriserad och att material och komponenter byggs upp nerifrån och upp, atom för atom. Att i industriell skala kunna tillverka saker bottom-up är en framtidsvision, men trots att det dröjer många år tills dess går utvecklingen ständigt framåt.

Dr Eric Drexler

Dr Eric Drexler. Foto: Anders Löwdin

– Idag har vi nanoelektronik, i morgon har nanomaskiner, menar Eric Drexler.

Ur ett företags- och entreprenörsperspektiv pratade Gregory Carson, GU Holding/Luxbright. Han berättade om sina erfarenheter som ung entreprenör i Silicon Valley och vikten av att hitta rätt personer, kompetens och nätverk för attnå framgång.

Konkurrensen till Årets nanoföretag hårdare än någonsin

SwedNanoTechs utmärkelse Årets nanoföretag delades under NanoForum ut för tredje året i rad. I år hade rekordmånga företag nominerats till titeln, 15 stycken. Vinnaren blev företaget Exeger som utvecklar en ny typ av innovativ solcell.

– Vi är mycket glada att få vinna utmärkelsen Årets nanoföretag 2015! Med världens bästa inomhussolcell är Exeger nästa generations svenska industriföretag. Att koras till Årets nanoföretag 2015 är ytterligare ett bevis på att vi är på rätt väg, säger Giovanni Fili, grundare och VD på Exeger.

Mr. Giovanni Fili, EXEGER Sweden AB - Årets nanoföretag 2015

Giovanni Fili, VD och grundare av Exeger, vinnare av Årets nanoföretag 2015. Foto: Anders Löwdin

Årets nanoföretag 2015 utsågs av en jury bestående av Björn O. Nilsson, IVA, Claes Post, Almi Invest, Tord Lendau, affärsutvecklare, Adam Feiler, Nanologica, Anders Eliasson, Business Sweden, Christian Kolár, Applied Nano Surfaces och Åsalie Hartmanis, SwedNanoTech.

Förutom juryns pris vann Exeger ytterligare ett pris, som var nytt för årets konferens; Publikens pris. Vinnaren av Publikens pris korades genom en omröstning där publiken med sina mobiltelefoner röstade på det nominerade företag som man tyckte gjorde den bästa presentationen.

De övriga nominerade företagen som också höll presentationer under dagen var Cline Scientific, Insplorion, och Nanexa. Även företaget Promimic hade valts ut att presentera sin verksamhet, men kunde tyvärr inte medverkan under dagen.

Nanoprojekt och initiativ presenterades

Efter lunch bjöds det på en snabbexposé över flera viktiga nanoprojekt och initiativ i Sverige just nu. Heiner Linke, professor i nanofysik, från Lunds universitet berättade om den pilotfabrik för nanomaterial som just nu planeras byggas i Lund. Fabriken ska vara ge en möjlighet för mindre nanoföretag att ha pilottillverkning i Sverige, snarare än att förlägga produktionen utomlands.

Från Göteborg kom Helena Theander, projektledare för det strategiska innovationsprogrammet SIO Grafen, och berättade om sin verksamhet. SIO Grafen verkar för att både små och stora svenska företag skall lära sig mer om grafen och hur de kan använda materialet i sina affärer. I februari avslutades en road show där SIO Grafen åkte runt i Sverige och berättade om hur man som företag kan bli en aktör i programmet.

Eva Wigren

Eva Wigren, chef för industriell utveckling på Teknikföretagen. Foto: Anders Löwdin

Att det även pågår stora forskningssatsningar på riskerna med nanomaterial berättade Sofia Svedhem från Chalmers. Hon är projektledare för programmet Mistra Environmental Nanotechnology, ett fyraårsprojekt med en budget på 40 miljoner. Programmet ska finansiera forskning om hur nanoteknik på ett säkert sätt kan bidra till ett hållbart samhälle. Målet med programmet är att investera i en tvärvetenskaplig forskningsmiljö som kan utveckla ny teknik för miljöområdet och bidra med ny kunskap om miljöeffekter.

Från arbetsgivareorganisationen Teknikföretagen kom Eva Wigren, chef för industriell utveckling. Hon berättade om hur Teknikföretagen arbetar för att Sveriges industri ska fortsätta vara starkt och konkurrenskraftigt. Ett sätt att nå detta är att universiteten vågar specialisera sig inom produktionsteknik för att komplettera varandra, menar Eva.

Hur spetsteknologier, så som nanoteknik, kan användas för att nå regeringens miljömål berättade Ulf E Andersson, Naturvårdsverket om. Han har varit projektledare för en regeringsutredning där syftet var att undersöka hur tillämpning av spetsteknologier som IT­, bio­, rymd­ och nanoteknik kan bidra till målen i regeringens miljöteknikstrategi. Rapporten pekar bland annat på ett behov av mer balanserad information om nanoteknikens risker och möjligheter samt att relevanta och klara regelverk behöver tas fram på EU-nivå.

Förutom de inbjudna talarna hölls en företagsutställning med fjorton utställare. De utställande organisationerna var: Acreo Swedish ICT, SP, Disruptive Materials, Myfab, Kemivärlden Biotech/Mentor Online, GeccoDots, NordMiljö, NanoMed North, SIO Smartare Elektroniksystem, Intermodulation Products, Supportkontoret EU/SME, Spectral Solutions, Insplorion samt fotoprojektet Nanosamhällen.Comments are closed.