2015-06-15 |

Krönika: Tankar i sommartid


nyhetsbre åsalieIbland måste man få vara kaxig. SwedNanoTech har aldrig varit bättre! Fler och fler upptäcker att vi finns och vad vi gör och att det är ett bra beslut att vara med i nätverket. Såklart kan vi som en liten förening inte göra allt. Men vi kan vara med och lyssna. Vi kan ställa krav. Och vi kan få andra att försöka förstå vad nanoteknik är.

Våren hann vi knappt se röken av, det har varit fullt upp med strategidiskussioner, events, skolbesök, framtidsvisioner och projekt. Såhär på den första sommardagen ser vi fortfarande en hel del som ska ske och beslut som ska tas innan hängmattan hägrar. Den 10-12 juni är vi med på EuroNanoForum i Riga och direkt efter midsommar (den 22 juni) håller föreningen årsmöte i Stockholm. Kallelse har skickats ut till föreningens medlemmar och vi hoppas att få se många av er då.

Men när hjulen snurrar snabbt kan det vara på sin plats att ta några djupa andetag och fundera på vart vi är på väg. Gör vi rätt saker? Kommer svensk nanoteknik att bli den framgångsfaktorn
för näringslivet som vi så innerligt tror och hoppas?

Jag är fullständigt övertygad om att nanoteknik är en naturlig vidareutveckling av materialkunnandet. Vi arbetar på nanoskalan för att vi kan, för att vi har verktygen. Och precis som när det gäller att plocka svamp eller att köra bil, måste vi lära oss vilka material som går att använda praktiskt och hur de ska användas utan att vi själva eller naturen ska gå under.

Trots att det varje dag produceras mer information än vi kan förstå och ta till oss i vår livstid så verkar processen för att introducera en ny teknik ta lika lång tid idag som det har gjort vid andra teknikskiften. För IT tog det nästan 30 år, för bioteknik likaså. Så vi har fortfarande en bra bit kvar innan vi slutar att prata om nanoteknik som ett ”särintresse”.

Med detta resonemang har vi att göra åtminstone tio år till. Så prata med grannen och berätta om nätverket. Det finns plats för flera!

Åsalie Hartmanis,
VD, SwedNanoTech



Comments are closed.