YouTube-klipp

Få mer insyn i nanovärlden med hjälp av dessa korta filmklipp! Klippen är hämtade från bland annat nyhetsreportage, TEDxTalks och olika evenemang.


2013

Klipp från tv4 om forskning på nanotrådar vid LTH, februari

Se ett klipp från TV 4 med Lunds Tekniska Högskolas nanoforskare Lars-Erik Wernersson. Wernersson är professor i nanoelektronik vid LTH. På uppdrag av Stiftelsen för Strategisk Forskning (SFF), har TV 4 gjort ett reportage om honom och hans forskning. Det handlar om att hitta praktiska elektroniska användningar för nanotrådar och annan ny nanoteknik. Bland annat har gruppen gjort en ny typ av radioantenner som bara är någon cm stor och där det ingår ett flertal transistorer som är små som dammkorn.


Biomarkörer för effektiva läkemedel, januari

Fredrik Höök vid Chalmers berättar i TV 4 Vetenskap om sin forskning på cellmembran och hur man med olika biomarkörer kan upptäcka virus för att i förlängningen framställa exakta läkemedel.
Fredrik Höök har anslag från SSF för projektet “Organiska bioelektroniska ytor för
membrankromatografi”.


2012

“Solarpower is here to stay, and it will make a difference”, november

Se Heiner Linke, professor på Nanometerkonsortsiet vid Lunds universitet, prata om hur nanoteknik kan påverka vår framtid till det bättre. Föredraget är en del av TEDxTalks från Lund och klippet är 16:44 långt.


It’s Raining Men, november

Se Lunds Tekniska Högskolas duktiga kör framföra en ”nanofierad” version av The Weather Girls klassiska låt ”It’s Raining Men” . Framträdandet skedde i samband med Stora Nanodagen i Lund den 22e novemer 2012.


Radio:

P1 Plånboken 2012-09-05, Diskussion om nanoteknik och konsumentinflytande
P1 Vetandets värld 2012-08-02, Forskare vill identifiera farliga nanopartiklar


2011

Strålande möjligheter i Lund, juni

Följ med professor Lars Samuelson till Lund Nano Lab vid Lunds Universitet där man utvecklar nya material på nanonivå. I videon berättar han om verksamheten och vilka möjligheter som finns med nanotekniken. När de stora forskningsanläggningarna ESS och MAX IV  kommer till Lund har Sverige möjlighet att bli världsledande inom materialforskning.


Framtidsfunderingar i Uppsala, juni

Nanotekniken och nya material kommer inom en generation att förändra allt som vi tar för givet idag – vår mat, våra kläder, hur vi kommunicerar. Professor Maria Strømme tar dig med på en rundtur i Ångströmslaboratoriet vid Uppsala universitet där algbatteriet har utvecklats och nya funktionella material tas fram. Hon ser många nya tillämpningsområden för gröna produkter.


Om konsten att se, juni

Ulf Olsson, professor i fysikalisk kemi vid Lunds universitet tar oss med på en färd ner till nanovetenskapens skala, till materians beståndsdelar. Med hjälp av neutroner kan han se hur en yta kan packas med väteatomer för att göra bränsleceller mindre och effektivare. Hundra mil på vätgas med en nyladdad bränslecell är ingen omöjlighet i framtidens bilar.


Bygg din egen solcell, juni

Med några blad spenat, lite tandkräm och en skvätt sprit  kan du göra din egen nano-solcell. Ulrika Björkstén, vetenskapsjournalist, visar hur man gör. Livesändning från Vetenskapsfestivalens scen i Nordstan i Göteborg, den 21 april 2010.


^ Till toppen av sidan